Istoricul Şcolii

Şcoala fost înfiinţată în anul 1882 prin străduinţa autorităţilor locale sub denumirea „Şcoala nr. 2 de fete”, devenită din 1886 „Şcoala nr. 2 de fete şi băieţi” având conduceri separate.


În perioada 1894 – 1895 prin grija primarului Vasile Cristoforeanu a fost construit un local nou cu etaj cu 8 săli de clasă. Clădirea în formă de trapez are o arhitectură impunătoare cu un spaţiu verde în faţă în care ulterior a fost amplasat bustul ctitorului Vasile Cristoforeanu. Fiecare din cele două  şcoli avea intrare separată, curte de joacă pentru copii proprie si locuinţă pentru cei doi directori.

În timpul primului război mondial întreaga clădire a fost transformată în spital româno – rus, folosită apoi drept cazarmă, spital german, iar locuinţele directorilor transformate în farmacie – spital.

În perioada ocupaţiei germane clădirea a devenit lagăr pentru prizonierii ruşi.

Reparată după terminarea războiului clădirea îşi reia funcţionalitatea iniţială.

Cel de al II – lea război mondial îşi lasă urmele nefaste asupra acestei şcoli care a fost ocupată de comandamentul german, apoi a devenit spital sovietic. Pagubele au fost imense începând cu dispariţia materialului didactic, a mobilierului, ajungându-se la dispariţia uşilor şi ferestrelor folosite ca lemne de foc.

Refăcută, ” Şcoala nr. 2 de băieţi şi fete ” îşi primeşte din nou elevii la cursuri din anul 1947.

Din anul şcolar 1963 – 1964 cele două şcoli elementare s-au unit şi au primit spre folosinţă şi clădirea Şcolii medii „Ştefan cel Mare”.

Şcoala a funcţionat sub denumirea de „Şcoala cu clasele I-VIII nr. 5” până în aprilie 2000 când prin unirea cu „Şcoala cu clasele I-VIII nr. 4” îşi ia denumirea de „Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Cristoforeanu”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: